«Supervulkaner og digre dinosaurer» av Reidar Müller

Supervulkaner og digre dinosaurer er et mesterverk om Norges millioner av år lange historie.

Reidar Müller tar oss med i en tidsmaskin som starter for 2000 millioner år siden. Sammen med en liten dinosaur lærer vi om hvordan jorda har utviklet seg. For 400 millioner år siden lå Norge omtrent der Australia ligger i dag. Du finner oppskrift på hvordan du blir ett fossil, og oppsiktsvekkende funn i Norge av dinosaurer, skorpioner, vulkaner og monsterøgler. Vi lærer om jungel i Asker, ørkentid i Norge, sumpskogen på Svalbard og menneskenes ferd til Norge, da istiden slapp taket. Vi ser også inn i framtida, om istiden som kommer om 50 000 år og om hvordan Norge sakte flytter seg nordover.

Boka er en fryd å lese. Igjen og igjen. Fantastiske illustrasjoner dominerer hver eneste side, og forfatteren skriver kortfattet og underholdende. I mange faktabøker drukner vi i siffer og årstall. Reidar Müller har klart å begrense seg, det er sjelden mer enn to tall per side. For å beskrive størrelser sammenlignes det med bordtennisracketer, håndballer og badekar. Skal du studere geologi eller dinosaurer, anbefaler vi å lese denne boka først, fordi du får en glimrende oppsummering. Fortalt slik at du husker mye mer enn av pensumbøkene.

Fortellingen låser seg ikke fast til en stil, men varierer mellom historiefortelling, intervju med en fisk, fleip-og-fakta, nysgjerrighet, samlekort og ikke minst funfacts.

Bruken av adjektiv er litt i overkant, men det er forståelig når historien handler om utrolige ting. Det er tydelig at Reidar Müller har skrevet med sjela. Sigbjørn Lilleeng har lagt ned et enormt arbeid i illustrasjonene. Dette er et mesterverk, som vil stå seg i mange år. Kanskje 400 millioner år?

Karakter: 95 av 99
Supervulkaner og digre dinosaurer
Pop-vitenskap. 92 sider. 2020.
leselampen.no