Bring ut kraften din

«Det meste av maten din burde komme fra rene råvarer, som ikke engang krever noen innholdsfortegnelse»

 «Bring ut kraften din» er en klar tittel, som tydeliggjør hva hensikten med boka er. Like fullt er dette et hårete mål, og forventningene mine var store. Den gode nyheten er at forfatteren lykkes til gangs, og min frykt for at dette var i overkant pretensiøst, kunne ikke vært lenger unna sannheten. Fra omtrent halvvegs i kapittel 1 feier hun vekk denne skepsisen. Ut resten av boka lot jeg meg både imponere og begeistre.

«Det litt flåsete uttrykket om at du blir hva du spiser, stemmer faktisk. Du kommer selvfølgelig ikke til å ende opp med å si møø istedenfor hei, hvis favorittmiddagen din er kalvestek.»

Cecilie Stabell Eriksen har slitt med tungmetallforgiftning. Dette ga henne motivasjon til å gjøre omfattende grep rundt egen helse. Som leser presses du heldigvis ikke til å utføre alt hun har gått i dybden av, derimot blir du gitt innsikt i det aller meste som kan være hinder for at du finner fram mye av kraften din. Strukturen er ryddig fordelt på 10 kapitler fordelt på 3 hoveddeler (kosthold, hodet og livsstil).

Forfatteren er tilstedeværende underveis i boka, og viser at innsikten hennes er stor for leseropplevelsen. Måten hun er representert gjennom naturbilder og kokkelering fremstår aldri selvopptatt, men som en varm tilstedeværelse.  Hun er heller ikke dømmende, eller har et ønske om at folk skal bli fanatisk opptatt av helse eller naturvern. En av de viktige grunnene til at det er bruk for denne boken, er at vi befinner oss i en komplisert verden hvor fornuft er byttet ut med ensidig fokus på økt konsum og produksjon. Økt, men næringsmessig redusert matproduksjon, og elitistisk fokus – er ingen videre bra oppskrift på god helse. Her vil «Bring ut kraften din» gi mange gode tips for bedre vegvalg.

Designmessig har jeg ikke noe å utsette. I denne typen bok er design gjerne et viktigere felt enn i en tradisjonell roman. Matfotoene av matfotograf Snorre Jøllanger og stemningsfotografiene av Adeline Gjerlaugsen, er solide. Andre grep som veksling mellom svarte og røde markerte sider, illustrasjoner og fakta-bokser, bidrar til å gjøre dette til en frisk leseopplevelse.

Det blir poengtert at dette ikke er en bok som må leses fra perm til perm. Forståelig fordi enkelte kan ha mye kunnskap om enkelte eller alle kapitlene fra før, eller kan synes enkelte kapitler blir for detaljerte og omstendelige. Like fullt har forfatteren et ungdommelig og friskt pust av et språk, som gjør boka til både underholdende, fornuftig og interessant lesing. Et viktig element som skiller seg ut i positiv retning er de humoristiske betraktningene og billedlige eksemplene undervegs. Jeg likte også veldig godt at boka er krydret med spennende matoppskrifter. Jeg ser for meg at Eriksen kan beherske en rekke andre sjangere. Ut fra «Bring ut kraften din» kunne jeg nok tenkt meg en fortsettelse som spinner ut fra kapittel 10, hvor motivasjon og mening står i fokus. Dette er et kapittel jeg er glad for at ikke ble utelatt. Dessuten fungerer det som en utmerket avslutning på et mesterlig utført arbeid. Hvis derimot mye av stoffet er gammelt nytt for deg, får du likevel en rekke  tips om ekstra fordyping innen et variabelt spekter av temaer. Research- arbeidet forfatteren har gjort imponerer. Arbeidet har vært svært omfattende og grundig, noe som har gitt resultater i en viktig bok som lett kan anbefales for alle.

Leselampens karakter 99 av 99

Selvhjelp. 388 sider. Cecilie Stabell Eriksen
leselampen.no