Når noen slår et menneske i hjel

«For han er et monster samfunnet må beskyttes mot. Et uberegnelig uhyre, ei tikkende bombe som godt kan tenkes å ville drepe på nytt.»

28 år gamle Anita Sjøstrand ble drept utenfor egen villa i Furubakken. Hodet ble skutt av med en avsagd hagle. Hvem som stod bak?

Svein Robert er mistenkt og hovedperson. Han bor hjemme hos moren. Den store hobbyen hans er å kikke, men ikke av årsakene ryktene skal ha det til. Bruddvis følges hans vanskelige liv, og nå den harde mentale kampen som varetektsfengslet. Utsettes han for justismord, basert på bygdedyrets urimelighet og svake indisier hos rettsapparatet?

På toppen av det hele får han utnevnt forsvarsadvokat Møller som det er all grunn til å tvile på. «Under fengslingsmøtet hadde de måttet vente på ham, og da han endelig kom halsende, var han totalt forvirra, surra med papirene og erklærte at han ikke hadde rukket å sette seg skikkelig inn i saken.»

Avhørsspesialisten Steinar Kroll er av den gamle skole og har Reids metode som ideal. En veldokumentert ulempe med avhørsteknikken er at den kan framkalle falske tilståelser, men det bryr Kroll seg minimalt om.

 «… avhør er ikke vitenskap, det er et håndverk du lærer gjennom årelang praksis.»

Persongalleriet er til å trekke på smilebåndet av. Gjennomgående humor fungerer godt og bevarer et visst engasjement for å lese videre.

Romanen består utelukkende av korte kapitler, gjerne på to sider. Styrken er at lesinga fungerer utmerket på farten, og de spennende avrundinger holder på interessen. Samtidig oppleves det som hyperaktivt og trøttende å skifte dato og scenario så hyppig.

Kanskje forfatteren ønsket en enkel oppskrift, for at historien lettere skulle gjennomføres. Dette resulterer i at plottet blir alminnelig. Det blir mange gjentakelser knyttet opp til den fatale hendelsen utenfor boligen til Anita. Progresjonen er treg, flere av karakterene burde fått opp tempoet mye tidligere.

Like fullt lykkes forfatteren i å skape en enkel, troverdig samtidsrealisme rundt utfordringer knyttet til rettsapparatet, religion og bygdetrollets kraft.

Kriminalromanen anbefales til lesere som er ute etter en lettbent og underholdende historie med tilnærminger til alvorlige samfunnsproblemer.

Karakter: 62 av 99

Leselampen opplyser hvor du finner boka, for eksempel med link til en nettbokhandel. På den måten finner leseren enklere fram. Vi får ingen godtgjørelse for dette.

Krim. Nick Shenan. 337 sider.
leselampen.no