Ballettklasser

Ballettklasser får dansepedagoger en komplett gjennomgang av øvelsene, for hvert semester.

Igor Ivanov og Larissa Savenkova har mastergrad i ballettundervisning og koreografi. Begge har vært profesjonelle ballettdansere i 23 år og over 20 års erfaring som ballettpedagog. De har tidligere skrevet boka Klassisk dans, som fikk strålende kritikker.

Boka starter med en grundig gjennomgang av mål, oppgaver og forslag til hvordan du underviser. Deretter kommer semester for semester, fra nivå 1 til 3. Forfatterne er ydmyke og realistiske. De påpeker at deres anbefalinger ikke er den eneste riktige metoden. Uansett må grunnelementene sitte, hvis målet er pokaler og mesterskap.

Du får 310 sider med øvelser, deretter 70 sider med fotografier av elever, pedagoger, forestillinger og turnéer. Fotografiene kunne med fordel blitt fordelt utover de 310 sidene med tekst, for å skape variasjon og temposkifte. En del foto er uskarpe, og bildetekstene er for korte. I stedet for å kun ramse opp navn, hadde det vært interessant med noen setninger og avsnitt om hvert bilde – hvert minne. Ivanov viser i forordet at han mestrer russisk skrivekunst, og burde utfoldet seg i bildetekstene.

Punktene i dansesalen er skrevet med vanlige tall. Derimot er armene og benas posisjoner, samt port de bras og arabesque skrevet med romertall, for å unngå misforståelser. Personlig kunne jeg ønske at romertall ble byttet ut med ord som førsteandre og tredje. Men det finnes argumenter for begge løsningene, og boka er gjennomtenkt fra start til slutt. Denne boka bidrar mye til en enklere hverdag for dansepedagoger, og til å heve kvaliteten på undervisningen.

Boka er trykket hos det beryktede Booksfactory i Polen, men trykkekvaliteten er bra. Hardt omslag, trådhefting og bånd til å huske hvilken side du er på. Et imponerende stykke arbeid er lagt ned, spesielt imponerende er det å utgi en bok som er så dyr å produsere, til en så liten målgruppe. Men det er en målgruppe som synes. Som Ivanov skriver: «Det er lett å se ut fra gange og holdning hvem det er i en folkemengde som driver med dans. Det er gledelig når du oppdager ut fra den elegante holdningen at her var det en fra dansens verden som gikk forbi. Hvis det plutselig viser seg at det var en av dine tidligere elever, fylles sjelen med stolthet og lykke.»

Jeg mener at det er lett å bla i en fagbok, og se om forfatteren har yrkesstolthet og tålmodighet. Her er det forfattere som har lagt sjela i arbeidet. La sjelen fylles med stolthet og lykke.

Karakter 86 av 99

Leselampen opplyser hvor du finner boka, for eksempel med link til en nettbokhandel. På den måten finner leseren enklere fram. Vi får ingen godtgjørelse for dette.

ballettklasser
Fagbok. 413 sider. Igor Ivanov, Larissa Savenkova.
leselampen.no